Informace: Když má člověk lyžařskou oblast jen sám pro sebe

Být jednou na sjezdovce zcela sám? Jako první zanechat stopu v křupavém sněhu? Při Early Morning Skiing v lyžařské oblasti Mühlbach am Hochkönig si mohou lyžaři tento sen splnit. Není to však nic pro ranní spáče.

Když má člověk lyžařskou oblast jen sám pro sebe

Zavřu oči a slyším opět to typické křupání čerstvě napadaného sněhu pod lyžařskými botami. Za časného rána si to šlapu s lyžemi na ramenou k dolní stanici lanovky a už se nemohu dočkat. Už také vidím úchvatné alpské panorama s mohutným masivem Hochkönigu a zaplavuje mě pocit štěstí při představě, jaké požitky budu zakrátko prožívat. Scházíme se krátce po sedmé hodině u stanice lanovky. Už to je zážitek, že se nemusíme řadit do žádné fronty, ale vyjedeme rovnou nahoru, bez stresu a spěchání, jen v nepočetné skupince.

Zcela výjimečný pocit

Už když pozoruji horskou scenérii z lanovky, nevidím jedinou stopu ve sněhu. Snad jen tu a tam se zaleskne otisk zaječích tlapek. Téměř kýčovitě romantická scéna. Když nahoře vystupujeme, ztrácíme řeč. „Je to výjimečný pocit“, sliboval mi Sebastian Nadeje ze společnosti provozující lanovky Hochkönig Bergbahnen a nepřeháněl ani trochu – přede mnou leží nedotčené sjezdovky a vrcholky hor se lesknou v prvních paprscích slunce, které odráží třpytivý sníh.

Jako po měkkém hladkém koberci

A pak už konečně samotná jízda. Ve třech skupinkách kreslíme přes zasněžený svah elegantní obloučky. Míříme dále k Fellersbachalm a k lanovce Kings Cab Kabinenbahn. Žasnu, jak se mi obloučky daří, necítím dnes ani obvyklé křeče v lýtkách. Nejsem žádný trénovaný sportovec, je to tedy asi tím, že se sjezdovka podobá hladkému měkkému koberci. Nebo jsem se letos v lyžování o tolik zlepšil?

Po dvou hodinách v jemném prašanu vcházím v půl desáté báječně naladěn do horské chaty Karbachalm. I tady je možné pozorovat divoce krásné panorama vrcholků hor, k tomu navíc dostávám ještě výtečnou snídani. Dnešní brzké vstávání se rozhodně vyplatilo!

Kde můžete lyžovat již brzy z rána, více informací naleznete zde.